Toneelvereniging "De Plankenisten"

 
 

Onze Ereleden

Wat is een erelid?

Erelid van De Plankenisten kun je onder meer worden door langer dan 25 jaar lid te zijn van onze vereniging of door middel van buitengewone inzet voor onze vereniging! Aangezien velen van onze leden het erg naar hun zin hebben bij De Plankenisten, wordt de lijst gestaag steeds langer.... Kom dus nog eens terug om deze lijst te bekijken!

Hieronder vind u een overzicht van al onze ereleden met een persoonlijk geschreven boodschap. En uiteraard zijn wij erg trots op ze!!!


Ereleden

Piet Commandeur

Piet Commandeur

Hallo allemaal, Ik ben in 1959 begonnen met toneelspelen. Ik ben begonnen bij "W.I.K." (Willen is Kunnen). Mijn eerste uitvoering was op 28 oktober 1959 met het stuk "Drie is Teveel", in de Waterwolf in Badhoevedorp. Bij W.I.K. speelden onder andere ook Lilly Fernhout (later Lilly Vink) en Gert Beets. In 1962 speelden we het stuk "Daar was laatst een Meisje Loos" met Gert Beets, Maarten Alink, mijn zus Lien Commandeur (later overleden) en verdere oud-Plankenisten. In 1968-1969 zijn een groep spelers van diverse verenigingen, onder andere W.I.K. en Pancratius bij elkaar gekomen om voor de Oranje-Vereniging op 5 mei 1970 een muziek/toneel uitvoering "Amalia" te geven. Ondertussen hadden we besloten om een toneelvereniging op te richten onder de naam "Toneelvereniging De Plankenisten". Op 15 januari 1970 waren daar onder meer bij: Lilly Vink-Fernhout, Janny Ploeg-de Lange, Gert Beets, Piet Commandeur, Aad Snijders, Maarten Alink, Toon Koenen, Lien Commandeur, M. Krijgsman, Jansen en H. Ploeg. Vanaf dat moment heb ik bij alle stukken van De Plankenisten meegespeeld. Ook vanaf die tijd heb ik in het bestuur gezeten als penningmeester. In 1987 ben ik door de leden benoemd tot ErePlankenist. Later op 15 januari 2005 ben ik dus benoemd tot "Erelid" van De Plankenisten en kreeg ik de "Erespeld Gemeente Haarlemmermeer" uit handen van De Burgemeester. Wat vind ik zo leuk aan toneelspelen? De spanning, het iemand anders zijn dan jezelf (je mag veel meer dan normaal), de vriendschap en kameraadschap, en het "bij de ploeg horen" zijn voor mij de drijfveren om door te gaan, ook al ben ik niet meer de jongste. Ik voel me gewoon héérlijk bij De Plankenisten uit Badhoevedorp. De Vereniging heeft het prima voor elkaar wat betreft decor, opslag en transport. Dat was in het begin wel anders, een mooie anekdote: Maarten en ik moesten het decor uit het kippenhok van een lid van ons halen. Maarten had een Jeep met een aanhanger van zijn werk geleend en wij de aanhanger vol met decor gebonden. We gingen op weg naar Het Parochiehuis in Sloten, maar in de bocht bij de brug van Sloten gleed en donderde alles over straat. Het regende ook nog, dus moet je bedenken wat wij daar met zijn tweeën hebben doorgemaakt, dat is niet te beschrijven. Daarna hebben we het decor ook nog opgezet, we waren doodop. In de krant stond later: "Goed en mooi spel, maar een ander decor zou geen luxe zijn." Ik zou u nog veel meer willen vertellen, maar ik houd het hierbij. Ik hoop de 40 jaar bij De Plankenisten vol te kunnen maken en dat zien we dan wel op 15 januari 2010. W.G. Pieter Anthonius Commandeur

Jaap de Jong

Jaap de Jong

Sedert de jaren 50 van de vorige eeuw ben ik bevriend geweest met Maarten Alink en via zijn toneel activiteiten betrokken geraakt met De Plankenisten. In het begin met elk jaar bijwonen van de voorstellingen, later met het meehelpen bij bepaalde optredens buiten Badhoevedorp tot het toetreden tot het bestuur in 1993 als secretaris. Deze functie heb ik met plezier vervuld tot en met seizoen 2005. Met genoegen denk ik terug aan de optredens bij de vele bejaardenhuizen in de jaren 80 met een enthousiast publiek. Bijgaande foto heeft betrekking op mijn vrijwilligerswerk op een kinderboerderij.

Ben Ketel

Ben Ketel

Sinds 1981 ben ik lid van De Plankenisten. Mijn eerste rol was die van Hannes in de klucht “Het vrolijke tankstation”. Het gekke is dat ik mijn begintekst nog steeds uit mijn hoofd ken. Zo’n eerste keer op toneel heeft toch veel indruk gemaakt. In de loop der jaren heb ik verschillende rollen gespeeld, klein of groot, het maakt mij niet uit. Zo speelde ik eens een boxer, maar ook liep ik als Mehmet, met Turkse thee en bijpassend gewaad op het toneel rond. Het leukste was toch wel om samen met mijn zoon Jeroen op de planken te staan. Erelid ben ik sinds 15-01-2005. Tijdens het 35-jarig bestaan werd mij het bijbehorende speldje opgespeld. Toen onze voorzitter, Maarten Alink, het stokje wilde doorgeven, heb ik mij beschikbaar gesteld voor Het Bestuur. Sinds 2005 ben ik voorzitter van deze, ik mag wel zeggen, bijzondere vereniging. Een vereniging die met enthousiaste mensen, zowel vóór de schermen maar zeker ook achter de schermen, elk jaar weer een geslaagde voorstelling wil neerzetten. Ons doel is om samen met ons enthousiaste publiek een gezellige en vrolijke avond of middag te hebben.

Marjolein van der Veldt

Marjolein van der Veldt

Sinds 1981 ben ik lid van De Plankenisten. Langer dan 25 jaar, dus dan mag je jezelf Erelid noemen. Met heel veel plezier heb ik grote en kleine rollen gespeeld. Met onder andere mijn tegenspeler Piet Commandeur heb ik veel hilarische momenten meegemaakt. Denkend aan de toppers “Een beeld van een man" (1996) en “Nee schat, nu niet” (2000). Sinds 2002 ben ik verantwoordelijk voor De Regie. Voor mij is het steeds weer een geweldige uitdaging om alles “op zijn plaats” te krijgen. Ik geniet met volle teugen van alle spelers, die ik zie groeien in hun spel. De Plankenisten is een geweldige groep mensen bij elkaar. De gezelligheid en saamhorigheid is bijna tastbaar. Wij streven altijd naar perfectie. Ik ben blij hier deel van te mogen uitmaken. Wij werken, elk jaar weer, met elkaar naar het uiteindelijke succes van het stuk dat we op de planken brengen. Het uitzoeken van nieuwe stukken is dan ook steeds zwaarder. We willen tóch proberen steeds maar weer te verbeteren of in ieder geval het succes te evenaren.… Nieuwe leden die zich aansluiten, beschrijven ook altijd het gevoel, alsof ze “in een warm nest” terecht zijn gekomen. Dat zegt dus al genoeg over "De Plankenisten!"

Petra Jansen

Petra Jansen

Sinds mijn veertiende ben ik al lid van De Plankenisten. "Tja, ik was er vroeg bij." Ik keek altijd graag naar de toneelstukken van De Plankenisten, die toen nog gespeeld werden in het Parochiehuis in Sloten. Natuurlijk hadden ze nog niet veel aan mij, maar af en toe kon ik invallen als er iemand afwezig was op de repetitieavond. Zo kon ik een beetje wennen aan het "gevoel". Wat ik nog heel goed weet is dat ik het wel raar vond dat er geen toneel was tijdens een repetitieavond. We oefenden gewoon in Het Dienstencentrum, de tafels werden aan de kant geschoven en spelen maar. Op mijn 16e speelde ik mijn allereerste rol, ik was De Tuinjongen in het stuk: "Een beeld van een man" (1982). Dit stuk speelde we later in 1996 nog eens en toen mocht ik Smitje vertolken. Het grappige is dat mijn broer (Maurice Kuijkhoven) toen als debutant De Tuinjongen speelde. In de jaren die volgden heb ik heel wat rollen mogen vervullen en altijd met veel plezier. Als ik geen rol heb dan souffleer ik graag. In 2008 stond ik apetrots achter het toneel bij de succesvolle voorstellingen van "De Tante van Charlie" in De Meerse en De Karavanserai. Al met al: ik zou De Plankenisten voor geen goud willen missen. De gezelligheid en de verbondenheid met elkaar is gewoon super. We zijn een hecht team. Ik hoop dus nog jaaaaaaaaaren bij deze groep te mogen zijn!!! Dus sorry jongens: "jullie zijn nog lang niet van mij af."