Toneelvereniging "De Plankenisten"

 
 

Over "De Plankenisten"

Toneelgroep “De Plankenisten” staat voor het spelen van kluchten en blijspelen. Door de jaren heen is dat onze specialiteit geworden en dat is ook wat het publiek van ons verwacht. De stukken worden door de regisseur, in overleg met het bestuur, uitgezocht.  De regisseur zoekt uit welke rol qua typetje het beste bij iemand past ("typecasting") en in januari wordt dan het nieuwe stuk en de rolverdeling aan de leden bekend gemaakt.

De Repetities

Alle repetitieavonden zijn op donderdagavond van 20:00 tot 23:00 uur en worden gehouden in Dienstencentrum Het Rietland Badhoevedorp. De repetitieperiode voor een stuk bestaat uit twee delen. Het eerste deel loopt van februari tot en met juni/juli. Deze periode (voor de zomerstop) wordt altijd afgesloten met een try-out voor eigen publiek. Dit is een uitgebreide repetitie inclusief kleding, rekwisieten en techniek en vindt plaats in de loods van de Firma Ketel. We spelen dan voor het eerst met het decor, voor zover als dat klaar is.  Het “publiek” hierbij bestaat dan uit partners, kinderen, familie en vrienden van de spelers.

Na de vakantie, medio augustus, bekijken we de video-opname van de try-out en bespreken we dit met elkaar. Door onszelf te zien, worden verbeter- en werkpunten duidelijk. Vervolgens repeteren we weer tot eind september om "de puntjes op de 'i' te zetten."

Voordat we "op tournee" gaan, hebben we eind september nog het repetitieweekend. De gehele cast en deel van de crew trekt zich dan terug in een groepsaccommodatie ergens in Nederland. Hier gaan we repeteren en proberen met elkaar ook lekker te ontspannen voordat we écht aan "het werk" gaan.

Het Decor

Terwijl de spelers druk aan het repeteren zijn, wordt er ook aan het decor gewerkt. Toneelvereniging De Plankenisten beschikt over een eigen decorteam, bestaande uit een groep van circa 7 vrijwilligers, waar we ontzettend blij mee zijn!!! 

Het decor wordt door de regisseur ontworpen en vervolgens in overleg verder uitgewerkt door de leden van het decorteam. Hiervoor hebben ze een fantastische ruimte beschikbaar in de loods van de Firma Ketel te Hoofddorp. Tevens staan hier ook alle decorstukken en rekwisieten van ons opgeslagen. Ook maken wij gebruik van de verhuiswagens van Ketel Verhuizingen als we op tournee gaan.

De Uitvoeringen

Waar in het verleden van de vereniging nog wel eens twee stukken per jaar ten tonele werden gebracht, richten we ons tegenwoordig op één stuk per jaar. Het stuk spelen we gemiddeld zo ongeveer 6 keren, voornamelijk op vaste plekken in de Haarlemmermeer/Noord-Holland. Verder verzorgen wij elk jaar een voorstelling voor het Zondagmiddagpodium 50+ voor de stichting Meerwaarde in de Haarlemmermeer en één voor de vrijwilligers van Nationale Vereniging De Zonnebloem Zwanenburg / Badhoevedorp.

Heeft u vragen over één van onze uitvoeringen of wilt u met ons bespreken wat de mogelijkheden zijn voor een voorstelling? Zoals een voorstelling verzorgen in een bejaardentehuis of zorgcentrum? Stuur dan een email naar deplankenisten@gmail.com of neem via de site contact met ons op.

De voorstellingen die wij voor publiek doen en waar wij zelf de kaartverkoop voor verzorgen zijn voornamelijk in De Karavanserai te Badhoevedorp en stadsschouwburg De Meerse in Hoofddorp. Een compleet overzicht van onze uitvoeringen staan op Facebook (Evenementen) en op de Programma-pagina. Voor meer informatie over de kaartverkoop, klik hier.

Wat onderscheidt "ons"?

Wij zijn de enige toneelvereniging die op amateur-basis al ruim 25(!) jaar lang elk jaar in het professionele theater Schouwburg De Meerse hebben gespeeld. Daar zijn we natuurlijk ontzettend trots op !!! Daarnaast staan we aan de voet van ons 50-jarig jubileum, ook een niet geringe prestatie.
Verder beschikken wij binnen de vereniging over eigen licht- en geluidsman, een eigen "grime-team" en een team van decorbouwers. Dit maakt dat Toneelvereniging De Plankenisten het publiek ieder jaar weer weet te verrassen.

De Plankenisten is een geweldige groep enthousiaste mensen bij elkaar, van jong tot oud, die allen met hun hobby bezig zijn, op wat voor manier dan ook, en hier ontzettend veel plezier aan beleven!